sâmbătă, 5 martie 2011

Yogilates-un stil de viata

Yogilates este o metoda care functioneaza cu individul ca un întreg, pe toate cele 3 nivelurile un: corp, minte  şi spirit. Corpul este  un "hardware", maşina care ne permite  îndeplinească dorinţele  minţii şi, în scopul de a fi în măsură  îşi îndeplinească sarcinile, este util să se menţină acest instrument în formă bună de funcţionare.

Mintea este "software", emite comenzile pe care ar trebui să conducă organismul în acord perfect cu nevoile şi posibilităţile sale. Cu toate acestea, în societatea modernă,obiceiurile noastre multe artificiale induce o deconectare între minte , corp si spirit, generatoare de confuzie, tulburare, şi ceea ce numim, de obicei, de stres.

Al treilea nivel este  esenţ(spiritul),  este, capacitatea noastră de a experimenta. De exemplu, dacă ne uităm la un copac, mintea va produce gânduri despre el: denumirea, forma sa, utilizările sale, etc, dar mintea nu este conceputa pentru a experimenta ceea ce este într-adevăr  un copac. Esenţa, pe de altă parte, este acea care va avea o experienţă de măreţie a  copacului, cea care  se va minuna de frumusetea sa, cea care va fi capabila   simtă unitatea cu  natura. Si acesta este numai în cazul experienţei..

Deşi lucrul cu corpul este obiectivul principal , Yogilates este omodalitate de a ajuta la armoniza aceste 3 aspecte din noi înşine.
Stresul este creat atunci când există o deconectare între esenţă, minte si corp, între ideea care  o avem despre modul în care lucrurile ar trebui să fie şi realitatea de modul în care lucrurile sunt într-adevăr. Deşi există multe  moduri de face fata stresului, cea mai profunda cale este de a reconecta mintea şi  corpul care se face prin recunoaşterea esenţei  noastre .Beneficiile pot fi foarte numeroase, dar în câteva cuvinte Yogilates ajută la crestera puterii şi flexibilitatea întregului corp şi de a îmbunătăţi considerabil postura şi echilibrul global. Aceasta ajută la detoxifierea organismului şi pentru a facilita eliberarea unor forme de durere, cum ar fi durerile de spate si artrita. Acesta creşte nivelul de energie, eficienţa respiratorie şi normalizarea  tractului gastro-intestinal,  dezechilibrarea sistemului nervos, pur şi simplu te simţi mai bine cu tine.
Yogilates este o practica ce imbina armo­nios beneficiile stravechii Yoga si mult mai modernului Pilates, iar rezultatele sunt numeroase, : cres­te flexibilitatea, intareste muscu­latura, elibereaza stresul, induce o stare de re­laxare si imbunatateste postura corpului. 


 Intarirea peste masura a musculaturii abdominale este trendy, dar nu si sanatoasa. Coloana vertebrala este cea care are de suferit caci, din pricina contractiei abdominale, tinde sa fie adusa in fata, odata cu umerii, spatele devenind cocosat.. Inspira adanc si expira pe gura in tim­pul exersarii . Respiratia abdo­mi­nala antreneaza o mai mare cantitate de oxigen si pune in miscare muschii ab­do­minali interni, cei care sustin organele vitale. Din pacate, femeile au tendinta de a respira din torace, iar moda abdo­menului bine lucrat este unul dintre mo­tive. Lasati abdomenul liber, eliberati-l de tensiune si respirati la capacitate maxima!  Posturile si exercitiile se efectueaza incet, cu rabdare si corpul devine flexibil si “ascultator” atunci cand nu-l fortam. Un beneficiu extraordinar al sedintelor de yogilates este sa inveti sa traiesti “aici si acum”, sa fii prezent cand lucrezi, fara sa-ti fuga mintea la ziua de ieri sau la cea de maine. Este un exercitiu mai greu decat oricare postura, cere foarte multa practica si este folositor in toate aspectele vietii noastre.
Yogilates devine un stil de viata cat se poate de util in vremurile stresante pe care le traversam. Un motiv pentru stresul din viata noastra este faptul ca nu ne ascultam corpul. Corpul nostru are limbajul sau specific si acesta nu e intelectual, cu siguranta. Fiind atat de ocupati cu altele, nu reusim sa auzim ce ne spune. Continua insa sa ne vorbeasca, repetandu-ne neincetat nevoile sale la care suntem surzi; dupa o vreme corpul incepe sa “tipe” adica sa ne imbolnavim (raceli, probleme cu articulatiile, cu coloana vertebrala etc).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu