joi, 3 martie 2011

Crucea (YIN+YANG; ANIMA + ANIMUS )

In momentele fericite iubeste-l pe Dumnezeu!  
In momentele dificile cauta-l pe Dumnezeu!  
In momentele de liniste adora-l pe Dumnezeu!  
In momentele dureroase AI incredere in Dumnezeu!  
In toate momentele multumeste-I lui Dumnezeu! 
Cand Iisus a murit pe cruce, El se gandea si la tine! 


Niciun om nu se comportă cu o maşină pe atât de prosteşte pe cât se comportă cu alţi oameni. Când maşina nu porneşte, el nu îi atribuie comportamentul păcatelor, el nu spune "Eşti o maşină rea şi nu îţi voi mai da benzină până nu porneşti". El încearcă să găsească ce e defect şi să remedieze problema."
"No man treats a motor car as foolishly as he treats another human being. When the car will not go, he does not attribute its annoying behavior to sin, he does not say, "You are a wicked motorcar, and I shall not give you any more petrol until you go." He attempts to find out what is wrong and set it right."
—Bertrand Russell

Biblia prezinta omul ca un personaj "decadent", care are nevoie de "SALVAREA". Iar "SALVAREA" se afla in noi prin "intelegerea, acceptarea, iubirea celuilat asa cum este el". 

Preotii si Biserica lor si-au tras legitimitatea din minciuna asta a "decadentei" omului, a caderii in "pacat", si s-au prezentat ca cei care ii pot salva.
Stapanul nu se alege de cel stapanit, el se impune.
  • Se postulează că toţi oamenii sunt blestemaţi datorită unui păcat strămoşesc, însă, cine a înfăptuit acel păcat strămoşesc?
  • Povestea cu Adam şi Eva e o legendă, e mitologie, şi chiar dacă n-ar fi fost, tot nu s-ar justifica ARUNCAREA VINEI de pe un om pe altul.                                                                                                                                                                                                                                                                                      „Să facem OM după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peștii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ. Dumnezeu a făcut pe OM după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte Bărbătească şi parte Femeiască i-a făcut.”                                 

  • SINGURA SALVARE ESTE IUBIREA. Sa ne iubim asa cum ne-a facut  DUMNEZEU, unici, OM (dualitate, caci in fiecare om exista o parte feminina si una masculina)
  • Atunci cand OMUL s-a departat de SINE, si-a negat cealalta parte(femininul sau masculinul) din El, s-a indepartat de DUMNEZEU, atunci a  decazut. Cand a dat vina ADAM pe Eva,    cand nu si-a pastrat "masculinitatea" si si-a folosit feminitatea pentru a  nega principiul masculinitatii. Dumnezeu inseamna principiul  dualitatii, adica "FORTA IUBIRII", FORTA=masculinitate iar  IUBIREA  =feminitate. Daca  uitam de FORTA (masculinitatea) din noi, nu reusim sa pastram IUBIREA (principiul feminitatii) . Numai  FEMININ +MASCULIN =OM.
  • Cand negam unul dintre  principii (feminin sau masculin)  , ne negam pe noi insine, caci  numai asa suntem OM.                                                                                    Cand Adam a dat vina pe Eva, a uitat de el, a uitat de SINE.  Şi a zis Domnul Dumnezeu: "Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el".              
     dacă a
    adormit,a luat una din coastele lui şi a plinit locul ei cu carne.
    "22.Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam." Deci, in fiecare barbat exista o femeie, si in fiecare femeie exista un barbat
    23.Şi a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele şi carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său.

    Principiul masculin( yang, animus ) si feminin(yin, anima) , dualitate se gaseste  in tot ce ne inconjoara.
    "Daca nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in imparatia cerurilor» (Matei 18, 3). 
    Pruncii sunt "curati" fara "EDUCATIA"  societatii imorale
    «Cruce» are două sensuri: un sens material, şi un sens moral  . Verticala=masculinul, yang, cerul.   Orizontala=femininul, yin, pamantul.Cele doua linii ale crucii, verticala si orizontala, cerul si pamantul sunt si ele cuprinse in simbolul unificator al crucii care impaca materialitatea si imaterialitatea acestei lumi, facand din doua elemente unul… ca şi steaua lui David.

    Linia orizontala semnifica felul nostru obisnuit de a fi, un mod de viata comod in care ne simtim acasa (femininul). Cand ne aflam pe orizontala, ne bucuram de viata, culegand roadele a ceea ce am semanat in trecut. Orizontala este atitudinea noastra de odihna. O imagine semnificativa pentru orizontala ar putea fi poza unei persoane care sta intinsa pe malul marii, bucurandu-se de razele Soarelui, de mangaierea nisipului, de muzica produsa de valuri, de briza marii.
    Traindu-ne viata in obisnuinta ei – fara ganduri, fara dificultati, fara eforturi, fara profunzime – din punct de vedere spiritual avem imaginea unui om culcat pe burta, a unei persoane care ia forma unei drepte orizontale. Chiar daca lucreaza de zor si este foarte activ cu structurile sale inferioare, sufletul sau poate “dormi” (=activitate specifica orizontalei).
    Verticala(masculinul) este simbolul efortului( mişcării). Verticala este imaginea sufletului care se ridica in picioare. Este simbolul omului care renunta la comoditatea sa si devine dispus sa faca eforturi, sa incerce sa fie altceva decat este in lumea sa obisnuita. Verticala este simbolul acceptarii dificultatilor. Ne aflam pe verticala atunci cand am reusit sa ne debarasam de “lantul” reprezentat = orizontala, cand ne-am eliberat de aceasta dependenta.
    Evident, vorbim aici despre pozitia simbolica a Eului nemuritor pe care-l purtam in interiorul nostru si nu despre pozitia corpului fizic.
    Acceptarea crucii de catre Iisus Christos
    In noaptea de dinaintea rastignirii Sale, Iisus Christos avea de depasit, in sufletul Sau, dificultatea acceptarii deliberate a crucii. El se ruga astfel: “Tata Ceresc, daca este posibil, sa nu fie nevoie sa sorb din aceasta cupa, dar fie oricum voia Ta!”. Pana la urma, a reusit sa se imprieteneasca cu ideea acceptarii crucii, si a doua zi l-a purtat cu DEMNITATE si fara frica.
    Suntem chemati la randul nostru sa ne purtam crucea tot cu DEMNITATE  si fara frica. Daca o intelegem corect si profund, ea ne ajuta sa scapam de dependentele noastre.
    Imagini semnificative pentru verticala: alpinistul care se urca pe un perete stancos, astronautul care zboara in spatiu, inginerul care lucreaza la un proiect al sau. A se deplasa pe verticala este obositor. Nu se poate face permanent. Avem nevoie sa ne odihnim, sa revenim pe orizontala.
    Insa, daca ne aflam de prea mult timp pe orizontala, se produce un sentiment de saturatie. Incepe sa ne fie dor de verticala. Ce este verticala?
    Astfel, crucea este simbolul existentei care include in mod constient legea evolutiei.
    O conditie a fericirii, a unei stari de energizare deplina este ca omul sa se simta “El insusi”. Orizontala corespunde egoului, iar verticala, Eului nemuritor. “El insusi” poate fi ego-ul sau Eul. Sa vedem in continuare in ce fel alegem daca a fi “Eu insumi” ne conduce spre ego sau spre Eu.
    Originea comuna a simbolurilor “cruce” si “yin-yang”
    Simbolul yin-yang se refera la transformarea continua a vietii. Este un simbol artistic, destinat sufletului (inimii, sentimentelor, minţii), un simbol care ne place.
    Crucea = linie verticala + linie orizontala, poate fi interpretat tot ca un simbol de transformare, de ritmicitate a vietii. Verticala (efort) se transforma in orizontala (odihna) si invers. Crucea este un simbol destinat mintii.
    A purta crucea, ca povara, inseamna posibilele dificultati intampinate daca dorim sa ne aflam in acelasi timp si pe orizontala, si pe verticala, fara o constientizare adecvata. Acest lucru este posibil, chiar de dorit, fiind un mod intelept (constient, initiatic) de a purta crucea, ceea ce inseamna sa respectam ritmicitatea vietii, sa efectuam treceri line si constiente de pe orizontala pe verticala si invers.
    Cele doua simboluri sunt generate de acelati arhetip primar.
    Perceperea crucii ca un simbol de transformare, descriind ritmicitatea vietii, ne ajuta sa n-o intelegem ca fiind o povara sau dificultate care ne este impusa din exterior. Intelegand-o astfel, ne dam seama ca este vorba despre o necesitate arhetipala, adanc imprimata pe sufletul nostru.Punctul este o forma geometrica fara dimensuni. A trece prin el inseamna sa devenim noi insine fara amprenta astrala primita la nastere: sa renuntam la obiceiurile noastre, la neputintele noastre, si sa devenim ceea ce nu suntem inca, adica sa facem pasi spre perfectiune, sa ne echilibram, sa ne armonizam femininul si masculinul din noi.

    A ne ridica in pozitie verticala, aventurandu-ne temporar in semnul opus, ne determina sa facem pasi catre a deveni persoane mai perfecte.
    A trece dincolo de “punctul mort” .
    Principiul masculin (yang, animus)= verticalitate, iniţiativă, raţiune, acţiune, obiectivitate, dominare, foc şi aer, organe goale, soare, dreapta,   cronic, zi, lumină, căldură,extindere, exterior, rarefiere, creştere, imaterial, energie, pozitiv,sus, cer,  coboară. 
    Principiul feminin (yin, anima) = orizontal, intuiţie, interiorizare ,pământ şi apă, nemişcare, noapte, întuneric, rece, contradicţie, prudenţă, interior,descreştere, supunere, condensare, material, formă, negativ, jos, urcă, organe pline, acut, lună, stânga.
    Cei care fac sport stiu ce inseamna “punctul mort”. Te incalzesti si te avanti in activitatea sportiva, pana cand atingi acest punct, dupa care spiritul preia controlul fiintei tale si nu mai obosesti . Esti in alerta, esti constant in efort, poti sa dai cu mult peste 100% din tine.
    Cu conditia sa nu te opresti.
    Sa nu-ti pui prea multe intrebari.
    Pur si simplu, sa mergi inainte.
    A intelege crucea este sinonim cu a trece dincolo de punctul mort, a FII OM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu