joi, 3 martie 2011

smerenia

Smerenia o putem imbraca ca pe o haina, o haina deosebita iar atitudinea si caracterul ei trebuie sa se vada in  noi prin :

      1. Smerenie in duh - Sa nu aveti o parere mai inalta despre voi insiva.
                                     Adica sa nu te consideri ceva de neegalat.  Matei 5:3 ;
                                     Rom. 12:3 .

      2. Smerenie in vorbire - Fara atitudine aroganta , ferestete sa fi arogant.
                                     Iacov 3:5,6.

      3. Smerenie in purtare - Fiecare sa priveasca pe altul mai pe sus de sine
                                     insusi Filipeni 2:3

      4. Smerenie in imbracaminte - Sa nu va potriviti chipului veacului
                                     acestuia. Rom.12:2  1 Pet.3:3-5 -
      5. Smerenie in ascultare - 1 Pet. 5:6 . 

Ps.25:9 - Dar cei ce se smeresc au numai de castigat, pentru ca Domnul ii binecuvinteaza si chiar ii inalta din starea lor. El ii invata pe cei smeriti sa umble in neprihanire si in tot ce este drept -  aceasta promisiune minunata Dumnezeu o pastreaza pentru cei smeriti carora El le      descopere Calaea Sa. 
- Fata  de  cei  ce  se  smeresc,  cei  mandri  au  numai  de  pierdut  daca  nu  se  smeresc si ei. Lucrurile de care dumnezeu vrea sa ii fereasca pe copii Sai sunt : Trufia, Mandria si  mai ales  Vanitatea, cele mai bune capcane pe calea caderii tot mai in jos. Trufia - este atitudinea  plina  de  dispret, aroganta si mandrie, acompaniata cu infumurare impreuna cu un soi profund de semetie studiata, amestecata la randul ei cu ingamfare 
Mandria - Atitudinea de superioritate, increderea deosebita in talentul propriu, si calitatile proprii, - nimeni nu poate fi ca tine -  sau egocentrism aplicat. Din cauza acestui pacat a cazut Satan. 
Vanitatea - acesta este principiul cu care Santan il momeste cel mai usor pe om. Si in care omul cade cel mai usor, uneori chiar fara sa isi dea seama. Ambitia aceia rea de  a  fi  vazut  si considerat cel  mai  bun  si  singurul,  dorinta  de  a   face   impresie   in  fata  oricui  si  de a iesi mereu in evidenta, ceilalti contand mai putin, dorinta de a-i intrece pe ceilalati numai pentru simplu motiv ca tu esti cel mai bun, dupa aceasta urmand imediat infumurarea. Deja nimeni, nicaieri nu mai poate fi ca tine...  
 Smerenia este acea calitate a unui crestin care il fereste sa aiba pretentii exagerate, cat si subestimari nejustificate asupra proprie sale persoane. Tot smerenia ne fereste sa umblam dupa slava desarta - Gal. 5:26 - 
- Smerenia   este contrara atitudinii oamenilor din lume, unde se acorda cel mai mare respect pentru oamenii increzatori in sine, iubitori de sine, si mandri (orgoliosi, cu tupeu) - 2 Tim. 3:1-5 -  
- Spre deosebire de blandete care se refera mai mult la o atitudine exterioara vizibila, smerenia este mai mult o atitudine interioara, a inimii, dar care se poate vedea uneori si pe fata oamenilor cat si in atitudinea celor care o au adanc in inima lor.


  Dar smerenia nu numai ca scuteste pe copiii lui Dumnezeu de astfel de ganduri ca : gelozie, invidie, suparare, egoism si alte lucruri rele. Smerenia este de un real folos pentru a ne pastra inima in stare de PACE - Prov.6;23 -  
- Matei 18:4 - Smerenia dupa cum ne arata Domnul Isus aici este in imparatia lui Dumnezeu o haina deosebita, importanta si de mare cinste, iar cei ce au ajuns in posesia ei, ocupa un rang superior in imparatia lui Dumnezeu. " Va fi cel mai mare in imparatia cerurilor", aceasta ne arata noua importanta smereniei in viata noastra. 
1 Petru 5:5 - Apostolul Petru  sfatuieste pe tinri ca in toate legaturile lor sa fie smeriti si chiar sa fie impodobiti cu smerenie, pentru ca opusul smereniei este mandria, aroganta si imgamfarea. De aceea Ap. Petru ii atentioneaza aici pe tineri ca Dumnezeu sta impotriva celor mandri. Domnul doreste ca tinerii sa se imbrace cu aceasta haina a smereniei si sa isi formeze inca de pe acum caracterul pentru imparatia lui Dumnezeu.
Luca 26:41 - Dumnezeu sta impotriva celor mandri, iar cei ce nu se smeresc, va trebui sa ii smereasca El. Inima celor mandri este o inima netaiata imprejur cu Duhul lui Dumnezeu,adica ei nu aud si nu primesc Cuvantul Lui in inima lor si inima lor netaiata imprejur nu poate deosebi ce este bine de ce este rau, si nu pot deosebi vocea lui Dumnezeu, Rom.12:2Starea unei astfel de persoane poate fi asemanata cu  - Gen.1:2 -  unde spune ca pamantul era fara forma si gol, si intuneric peste fata adancului de ape si Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor. Deci este vorba despre un vas neformat, un crestin neformat inca unde Duhul Sfant trebuie sa inceapa sa sculpteze cu suspine negraite chipul spiritual al lui Hristos, care stim ca include in mod deosebit si smerenia.

- Isaia 2:11 -  O  alta  atitudine  care  este  opusa  smereniei  este  privirea  semeata  si  trufasa Ps. 18:27, o  atitudine  total   neplacuta  Domnului.  Acesta  este  crestinul  care  este  inca   in lupta  cu  firea si  cu  eul  sau.  Privirea  acea  care  spunea  "eu  sunt  mai  bun ca tine "  eu sunt cel mai bun,  iar   ceilalti   sunt   prea  mici  pe  langa  el, este drumul  care a ajuns la inganfare.
- In una din  cartile " Scoala  Biblica  Duminicala ",  cineva  spunea,  cine isi ridica nasu in sus crede ca sa ridicat cu totul, - dar de fapt nu mai vede de mult  pe unde merge Prov. 6:16- 19

Mica 6:8 -  Chiar  Domnul  dupa  ce  ne-a  aratat  binele  ,adica  "Calea Sa" ne  cere  sa  facem dreptate  caci  El  este  dreptate  sa  iubim  mila  si  sa  umblam  smeriti  cu  Dumnezeul nostru,  adica sa te socotesti un om obisnuit si sa nu ai pareri prea mari despre tineinsuti.

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu