miercuri, 23 martie 2011

RASUL---terapie naturala

Rasul si efectele sale benefice

Rasul este proprietatea absoluta a omului. Pentru filosofi , rasul este propriu omului. Pentru dictionar, rasul este manifestatia unui sentiment de veselie printr-o miscare a buzelor si a gurii acompaniate de asipratii sacadate mai mult sau mai putin zgomotoase, traduse deseori in texte prin onomatopee: Ha!Ha!Ha! sau Hi!Hi!Hi!
Pentru un umorist, rasul este pentru om ce este berea pentru presiune. Iar pentru medic, rasul este un medicament capabil sa previna si sa vindece numeroase boli. Cine nu a fost niciodata luat prin surprindere de deliciul, total si incontrolabil, al unui ras nebun, de acea unda de veselie deseori contagioasa care pare sa ii atinga pe toti din jur? Pe langa rolul sau eliberator si pozitiv contra nervozitatii si a tristetii, rasul exercita - in acelasi timp- o actiune mecanica, relaxanta si analgezica. Pe scurt, ar fi pacat sa subestimam puterea deosebita a unei scurte pauze de ras. Ce-ar fi sa ne oprim din cand in cand si sa nu mai fim atat de serioase? Studiile doctorului Henri Rubinstein, neurologul care a asociat profesia cu natura sa joviala, au condus la concluziile din cartea sa, "Psihosomatica rasului" care explica actiunea pozitiva a rasului asupra sanatatii.

O placere impartasita

Este vorba, de obicei, de exprimarea unei mari bucurii si a unui moment de placere. Ne place cand toate lumea din jurul nostru rade, pentru starea de bine pe care acesta (rasul) o imprastie, dar si pentru sentimentul eliberator si de defulare care ii urmeaza. Din punct de vedere social, rasul are un loc de cinste. Adevarat limbaj universal, este un mod eficace de comunicare inca de la o varsta frageda (rareori radem singuri!), iar puterea sa este incredibila: creeaza imediat legaturi, da nastere unei complicitati in cadrul unui grup de marime mica pentru ca acesta sa se simta ca o comunitate intr-o masa de oameni.

Un mecanism natural

Este dificil de definit si explicat rasul, care totusi este un fenomen natural! Din punct de vedere strict fiziologic, rasul este un raspuns fizic involuntar la o emotie pozitiva. Este vorba, deci, de un reflex care consta intr-o serie de scurte expiratii sacadate, insotite de o vocalizare (ha!ha!ha!), provocate de miscari violente de inspirare-expirare ale diafragmei. Desigur, asta nu e totul: efectele secundare directe ale rasului trec dincolo de simpla actiune fizica.

O actiune relaxanta

Cand radem, anumiti muschi se contracta (ai fetei - asa-numitii zigomati, laringele, muschii respiratori, diafragma, muschii abdominali), iar altii se relaxeaza. Rasul antreneaza si o scadere a presiunii arteriale si o deschidere a bronhiilor. Daca repriza de ras se prelungeste, acesta se propaga la fel ca o unda. Expresia "a face pe tine de ras" reflecta o realitate: relaxarea musculara generala (care uneori atrage dupa sine o usoara scurgere) este vinovata si de o scadere a tonusului muscular al membrelor. Dupa o criza de ras nebun, in hohote, v-ati "rupt" de ras: de fapt, va lasa picioarele! Simtiti nevoia sa va asezati, nu-i asa?

O buna oxigenare

Rasul favorizeaza in mod natural schimburile respiratorii: este una dintre putinele activitati, alaturi de cantat, tusit si stranutat, care impinge expirarea dincolo de limita respiratiei de baza. Inspirarea este mai profunda, pauza de respiratie este mai lunga decat in momentele de odihna, iar expiratia este prelungita si sacadata. Acest tip specific de respiratie contribuie la oxigenarea tuturor tesuturilor din corp.

Dar persoanele care au darul de a ne face sa radem, prin vocatie sau meserie, sa fie asigurate ca nici un organism oficial de sanatate medicala sau farmaceutica nu a dat in judecata pe cineva care practica aceasta activitate salutara pentru exercitarea ilegala a medicinei.Da, putem sa scriem sub forma de aforism ca: “Cuvintele care ne fac sa radem au puterea de a vindeca raul care ne face sa suferim” si sa inlocuim faimoasa expresie “mor de ras”, total nejustificata, cu una mai apropiata de realitate: “ma vindec prin ras”.
Daca trebuie sa recunoastem ca din antichitate intelepciunea populara a asociat mereu rasul, veselia si buna dispozitie cu sanatatea, starea de bine si longevitatea, abia de curand s-a demonstrat ca aceasta constatare empirica poate fi considerata ca o informatie medicala explicata si verificata.
Asa cum explica doctorul Rubinstein in cartea sa “Psihosomatica rasului”, rasul este un fenomen uman complet care joaca un rol fundamental la intersectia manifestarilor musculare, respiratorii, nervoase si psihice ale individului.
Un exemplu celebru in ceea ce priveste puterea rasului este cel al lui Norman Cousins, redactor sef la celebra revista Americana “Saturday Review”. Acesta era atins de o boala misterioasa a colagenului pe care medicii dintr-un mare spital new-yorkez unde a fost ingrijit au considerat-o ca fiind ireversibila.
Norman Cousins a decis sa se ingrijeasca singur, dupa cum dorea el. S-a inchis intr-o camera a unui hotel placut avand ca medicamente casete video umoristice pe care le lua pe cale vizuala in doze extrem de ridicate, ca hrana toate mancarurile care ii placeau cu multa vitamina C, ca medici doar oamenii care ii povesteau istorii vesele, amuzante. In cateva luni era complet vindecat, vindecarea fiind controlata si confirmata medical.
Stiati ca studii medicale foarte serioase in domeniul cardiologiei au aratat ca rasul este o arma dintre cele mai eficace in prevenirea accidentelor cardio-vasculare? Stiati ca un ras nebun este la fel de benefic ca 10 minute de relaxare si ca este cea mai buna terapie naturala pentru a lupta impotriva stresului? In sfarsit, stiati ca doar 3 minute de ras echivaleaza cu 15 minute de exercitii fizice intense?
Rasul este o manifestatie biologica a unei stari de placere care este absolut esentiala pentru a ramane sanatosi. Ca este homeric, din inima, in hohote, cu lacrimi, este dovedit ca rasul este stapan nu numai pentru a preveni numeroase tulburari si boli, dar si pentru a ajuta in vindecarea unui numar mare al acestora.
Nu pierdeti nici o ocazie de a rade. Cautati sistematic persoane, carti, desene, filme, spectacole, emisiuni radio sau de televiziune si site-uri susceptibile sa va faca sa radeti. De ce sa nu organizati la dvs. acasa sedinte de ras impreuna cu prietenii, asa cum fac inca populatiile primitive din Africa, ce stiu in mod empiric ca rasul este excelent pentru sanatatea lor.Daca este sa credem cele mai recente statistici, oamenii rad din ce in ce mai putin de cateva decenii incoace, iar acest lucru constituie probabil o explicatie plauzibila, partial, dar sigur reala, a cresterii consumului de medicamente. De altfel, medicina a inceput sa experimenteze aceasta terapie naturala in anumite cazuri de boli grave, avand chiar rezultate excelente.
Rasul, afirma specialistii, stimuleaza circulatia sangelui in membrele inferioare, deoarece pune in miscare diafragma, un muschi cu rol important in circulatia sangvina la nivelul intregului organism
.
De câte ori nu aţi auzit din partea celorlaţi “ Zâmbeşte, mâine poate fi mai rău!”, atunci când vi se părea că sunteţi într-o situaţie fără ieşire sau când cineva a reuşit să vă strice ziua? Putem încerca să depăşim o stare negativă printr-un zâmbet sau o glumă, nu degeaba înţelepciunea populară a născut expresia “ a face haz de necaz”. Această atitudine nu înseamnă minimalizarea situaţiei, ci doar o altă abordare, mai puţin subiectivă şi deci generatoare de tensiune şi resentimente sau îngrijorare. Dacă reuşim să ne detaşăm puţin vom vedea că orice problemă are o soluţie chiar dacă nu imediată şi uşor de realizat.
Situaţiile tensionate, stresul pot fi reduse considerabil prin această reacţie spontană – râsul. Nu există fiinţă umană, cu excepţia cazurilor patologice care să nu fie capabilă să schiţeze un zâmbet sau să râdă . Încă de la 3 luni apar primele râsete veritabile la copii, ceea ce confirmă faptul că există e legătură puternică între aspectul cognitiv - afectiv al râsului şi procesul de maturare neurologică determinată prin interacţiunile sugarului cu mediul său. Râsul este un program comportamental specific omului, format din vocalize, mimică şi gestică. Cercetările au demonstrat că oamenii nu profită din plin de beneficiile râsului şi de aceea se recomandă acordarea unei atenţii sporite acestui aspect. În timpul râsului tot corpul se destinde, apare o senzaţie de bine, uneori aproape de extaz. Iată de ce specialiştii recomandă râsul ca mijloc de prevenire a producerii accidentelor cerebrale, cardiovasculare şi a depresiei. Deasemenea în timpul râsului sunt accelerate circulaţia sangvină şi procesul de eliminare a toxinelor. Sub efectul râsului muşchiul diafragmei se destinde contribuind la îmbunătăţirea procesului de oxigenare a plămânilor. Studiile au demonstrat că numai câteva activtăţi sportive( tenisul, aerobicul, joggingul) contribuie la fel de bine la eliminarea bioxidului de carbon din plămâni. " Rasul reprezinta o supapă de siguranţă a vietii " consideră psihologul Arcadie Percek , aşa că nu vă sfiiţi să râdeţi cu poftă atunci când vi se oferă ocazia! În plan emoţional râsul are acelaşi efect ca şi ciocolata- eliberează de stress, energizează şi are chiar rolul unui afrodisiac( prin creşterea libidoului), deoarece în momentul în care râdem organismul eliberează endorfine- substanţe apropiate din punct de vedere chimic opiaceelor, dar care, spre deosebire de acestea nu creează dependenţă. A şti când să râzi şi când nu este rezultatul educaţiei şi autocontrolului. Râsul este una din modalităţile de exprimare a personalităţii precum şi o formă de comunicare cu semenii. Cine râde numai de ceilalţi şi este deranjat atunci când devine subiect de glumă ( amicală, nu răutăcioasă) dezvăluie faptul că este o persoană orgolioasă şi egoistă . Relaţiile interumane depind şi de gradul în care cei implicaţi dovedesc că au sau nu simţul umorului.O persoană veselă, care ştie să stecoare o glumă sau o vorbă de duh, atunci când situaţia o permite va stabili legături mai strânse cu cei din jur, decât o persoană sobră care consideră că râsul este semn de imaturitate. Desigur nu întotdeauna râsul este o punte către cei din jur. Cei care râd din orice sau în scopul de atrage atenţia pot fi uşor excluşi deoarece dau impresia de lipsă de seriozitate şi responsabilitate sau de prefăcătorie. Comunicarea rizibilă este şi semnul apartenenţei la un grup sau o comunitate. Grupurile de prieteni sau colegi au anumite glume, semne, cuvinte care au semnificaţii numai de ei ştiute şi care pot servi şi ca mijloc de apărare sau respingere a intruşilor. Învaţă să te bucuri de fiecare moment de destindere din viaţă, râzi din toată inima şi vei vedea că ai numai de câştigat!

Atunci… de maine, ca sa va simtiti mai bine in propria piele, radeti zilnic fara restrictii, retineri sau tabu-uri. Amintiti-va ca este mai bine sa radeti decat sa plangeti. Rasul este o adevarata terapie naturala. Este un calmant perfect, caci este agreabil, gratuit, suportat de corp in doze foarte mari, fara contraindicatii sau efecte secundare dezagreabile, non alergic, fara data de expirare si utilizabil toata viata.
Va recomand sa il folositi fara nici o moderatie pentru a trai fericiti, pana la adanci batraneti si sanatosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu