joi, 3 martie 2011

Zambetul

  Zambim pentru ca celalalt zambeste. Zambim ca sa alungam tristetea si sa inducem entuziasmul. Zambim pentru ca zambetul constituie cea mai subtila si rafinata metoda de a comunica, suplinind cu succes cuvintele. Zambim pentru ca ni s-a spus ca zambetul este calea cea mai sigura spre fericire si multumire. Zambim pentru ca oamenii de stiinta sunt convinsi ca atunci cand zambim des sistemul nostru imunitar devine mai puternic.Cu totii stim sa zambim. Toti zambim, insa putini dintre noi sunt cei care cunosc cu adevarat lectia zambetului. Zambim pentru ca zambetul este un mod de autoaparare impotriva rautatilor. Zambim superficial, zambim pentru ca asa trebuie, zambim ca sa nu plangem, zambim ca sa ne aratam superiori, zambim ca sa ne simtim sufletul ca zambeste, zambim ca sa ne intinerim trupul.  
Zambim pentru ca oamenii de stiinta sunt convinsi ca daca zambim des, sistemul nostru imunitar se intareste. Zambim pentru ca astfel ne cresc sansele unei vieti de lunga durata. Zambim pentru ca managerul nostru considera zambetul ca facand parte din indatoririle de serviciu. Nu zambim insa pentru ca asa simtim. Cuprinsi de febra grijilor si a cotidianului, de cele mai multe ori uitam sa zambim din suflet. Uitam sa zambim pentru a-i readuce celui de langa noi zambetul pe buze.Uitam sa zambim pentru ca ne vine sa zambim. Si uitam ca zambetul natural, deschis si spontan reprezinta calea cea mai sigura de a ne apropia de ceilalti. Exista insa o diferenta ca de la cer la pamant intre un zambet nesincer, disimulat si unul autentic. La fel si intre persoanele care abordeaza un astfel de zambet, spun psihologii caci zambetul reprezinta oglinda fidela a personalitatii. Zambetul, mai mult decat orice alt gest schitat, vorbeste despre felul de a fi si despre temperamentul unei persoane.
De regula zambetul disimulat apartine personalitatilor care se adapteaza cu usurinta, personalitatilor manipulatoare, realiste, de o inteligenta vie, dispuse sa faca orice si sa mearga pana la capat pentru a-si atinge scopurile propuse. Au tendinta de a-si reprima emotiile sau, in unele circumstante, de a le ascunde pe cele adevarate. Un astfel de zambet poate denota fie teama, fie minciuna sau poate fi perceput pur si simplu drept o incercare de a masca timiditatea. In cadrul zambetului fals, buza de jos se incordeaza sau dantura este descoperita in mod ostentativ precum se intampla in cadrul rasului.
          Exista o relatie  stransa intre zambet si unele comenzi ce intersecteaza aria hipotalamica. Cu alte cuvinte se pare ca oamenii zambitori se bucura mai mult de viata si prin faptul ca traiesc mai mult timp, se imbolnavesc mai rar si in cazul in care se imbolnavesc se refac mult mai repede. Adevarat. De cate ori nu ai facut haz de necaz si ai depasit rapid problemele in acest mod?Parca si persoanele mereu posomorate, care nu zambesc, par imbatranite din timp, au acele buze triste tot timpul care nu aduc in jurul lor bucurie. Cred din tot sufletul ca zambetul meu imi intinereste chipul cu cel putin 2-3 ani.
Zambetul este ca un rasarit dupa ce intunericul noptii dispare incet sau ca primul ghiocel care apare primavara.
Pentru mine zambetul este o necesitate. O zi lipsita de zambet o simt ca o zi irosita. 
Eu nu am nevoie de zambet atat de mult pe cat are cel care nu zambeste. Acea severitate ascunde o nevoie puternica de a primi in dar un zambet din partea cuiva.
Hai sa ne facem azi un dar noua dar ci celor din jur. Sa zambim si sa ne luminam reciproc vietiile. Nimic nu poate fi mai bun ca un zambet venit din tot sufletul. 
ZAMBETUL -este un limbaj al corpului.
70-90% din intregul spectru al comunicarii este nonverbal. Comunicam prin gesturizambet, etc), atingeri, priviri si chiar prin haine. Intr-un minut, poti spune 120 de cuvinte, dar in acelasi timp, prin corp transmiti 800 de cuvinte! Tot ceea ce gandesti, atitudinea pe care o ai se transmit prin limbajul corpului.
Zambetul poate fi considerat si o arma a seductie, o modalitate de exprimare a intentiilor erotice. Zambetul cu buzele rasfrante si umflate in care dantura este dezvaluita treptat este extrem de senzual si plin de incarcatura erotica. El reflecta dorinta si pasiune si poate tine locul cu succes unei invitatii erotice.
In timpul unui zambet subtil, aproape imperceptibil, mimica fetei nu sufera transformari majore. El apare in mod frecvent la persoanele sensibile, nervoase, lipsite de incredere  in propria persoana si susceptibile in relatiile cu ceilalti. Sunt usor vulnerabile, iar in temperamentul lor predomina latura melancolica. In fata suprasolicitarilor de natura psihica, capacitatea acestora de rezistenta este destul de redusa.
Tot din aceasta categorie face parte si zambetul trist, in care intreaga expresie a fetei capata o doza de amaraciune. Un zambet trist indica o persoana ce are tendinta de a se refugia in propriile trairi interioare, de a acorda o importanta exagerata vietii sentimentale si care prezinta un pesimism dus in unele situatii pana la extreme. La fel de bine insa poate indica si creativitate, atractie catre arta si artistic si preferinta catre lucrurile rafinate, marunte si delicate.Un zambet deschis in care dantura este dezvelita partial si in cadrul caruia apar riduri de expresie in preajma gurii si a ochilor tradeaza o fire ce dispune de multa forta, siguranta de sine, entuziasm, dinamism si simt practic. In relatiile cu ceilalti, poti fi insa impulsivi si orgoliosi, dezvoltand un comportament lipsit de control.
Zambetul larg, ostentativ, se caracterizeaza printr-o deschidere si mai mare a a gurii decat in cazul zambetului deschis. Dantura este dezvelita in totalitate, iar in partea de sus a nasului se poate observa o cuta discreta. Acest tip de zambet apartine persoanelor indraznete, cu caracter foarte puternic, dornici sa se impuna si sa indeplineasca ceea ce si-au pus in cap.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu